Kunstwerk

Becoming Bird

Studio Wantij

Je hoort me
kijkt omhoog
ik zit daar
tussen herkenning en vervreemding

Net als echte spechten, zijn de vogels in deze installatie makkelijk te horen maar moeilijk te vinden. Kun jij ze alle drie zien?

Mensen zijn al eeuwenlang verbonden met vogels. We gebruikten kanaries om koolmonoxide bij de haard en in mijnen te signaleren. We keken naar Zwaluwen om het weer te voorspellen. En natuurlijk leerden we van vogels hoe we grenzeloos kunnen reizen en vliegen. Ook bij onze ingrepen in het landschap zijn dieren vaak een inspiratiebron. De nieuwste windturbinebladen zijn gevormd als walvisvinnen en het profiel van een dijk vind je terug bij bevers.

Maar onze technische ingrepen gaan zo ver, dat op veel plekken in Nederland het landschap volledig door mensen is gevormd. Hoe kiezen we ervoor techniek te gebruiken? Wat doen we met de inspiratie die de natuur ons geeft? Hoe maken we ruimte voor de niet-mensen om ons heen?

Kunstenaarsduo Tom en Querine vormen samen Studio Wantij. Een Wantij is een plek waar twee vloedstromen samenkomen; een plek zonder scheidslijn, die soms land is, soms zee. Deze grensvervagende manier van denken staat centraal in hun werk. Bij Wantij staat de relatie tussen mens en natuur centraal. Ze werken met geschiedenis, filosofie en niet-menselijke perspectieven om ecologische thema’s inzichtelijk en invoelbaar te maken.