Festival

Kunstenaars slaan alarm over natuur

RE_NATURE: kunstfestival in ’s-Hertogenbosch 4 t/m 24 oktober

Van 8 t/m 24 oktober 2021 vindt het RE_NATURE kunstfestival plaats in ‘s-Hertogenbosch. Ruim 30 kunstenaars en designers geven in RE_NATURE hun visie op de relatie tussen mens en natuur. RE_NATURE presenteert visionaire, urgente en speelse scenario’s voor de toekomst met een rijk programma van kunstinstallaties, tentoonstellingen, workshops, expedities, lezingen en bijzondere diners. Op en rond de industriële Tramkade staan binnen- en buiteninstallaties van Thijs Biersteker, Jeroen Kooijmans, Tamar Frank, Melanie Bonajo, Tabita Rezaire, Atelier Van Lieshout, Ambassade van de Noordzee en diverse anderen. Toegang voor het festival is gratis, afgezien van enkele speciale events.

Artistiek Leider Imke Ruigrok
“50 jaar nadat wetenschappers de noodklok luidden over de klimaatverandering, bevinden we ons nu op een klimatologisch kruispunt, te midden van overstromingen en een pandemie. Kortom: we staan voor grote uitdagingen en kunnen daarbij wel wat inspiratie gebruiken. Het festival is een uitnodiging om onze relatie met natuur te herzien. Veel kunstenaars en designers zijn actief bezig met de uitdagingen van de klimaatverandering. RE_NATURE is een hoopvol festival,” zegt artistiek leider Imke Ruigrok. “We laten zien dat mensen ook verandering in gang kunnen zetten. We willen graag met het publiek delen dat we met innovatie en creativiteit de ecologische disbalans kunnen keren.”

Locatie
Het festival speelt zich af op binnen- en buitenlocaties op de Tramkade, slechts 10 minuten lopen van ‘s-Hertogenbosch CS. Er is een programmering ontwikkeld met de diverse organisaties op dit monumentale industriële terrein, zoals de Verkadefabriek, Werkwarenhuis, Social Label Lab, Willem Twee en De Mengfabriek. Met name in de weekenden is er een rijk aanvullend programma van excursies, workshops, performances, concerten, lezingen en diners. Voor deze speciale onderdelen is het nodig om een toegangsbewijs te kopen. 

Kunstenaars
Tijdens het RE_NATURE festival zijn veel van de kunstenaars persoonlijk aanwezig voor rondleidingen en speciale performances. Er is werk te zien en ervaren van: Arahmaiani, Thijs Biersteker, Melanie Bonajo, Matthijs Bosman, Maria Lucia Cruz Correia, DISNOVATION, Xandra van der Eijk, Expodium, Tamar Frank, Jasper Griepink, Johan Grimonprez, New Grounds, Annika Kappner, Ienke Kastelein, Gayatri Kodikal, Jeroen Kooijmans, Fides Lapidaire, Atelier Van Lieshout, Jan Koen Lomans, Renzo Martens, Next Nature/ Koert van Mensvoort, Ambassade van de Noordzee, de Onkruidenier, Amanda Piña, Institute of Queer Ecology, Tabita Rezaire, Keiko Sato, Stef Veldhuis, Müge Yılmaz, Elmo Vermijs, Haruka Matsuo en Zheng Bo.  


Circulair
“Wij willen zoveel als mogelijk een circulair festival zijn,” vertelt Ruigrok. “Ons doel is daarom om zo min mogelijk afval te produceren, slim te hergebruiken en te werken met lokale partijen. Soms is het nog een beetje pionieren, maar dit is de toekomst. Over dit proces zullen we op onze website bloggen, om zo onze ervaringen en de praktische ‘do’s and don’ts’ met andere instellingen te kunnen delen.”

Partners
RE_NATURE is het tweede festival in een reeks van kunst- en techfestivals en wordt georganiseerd door stichting Future of Work (FOW). RE_NATURE is de opvolger van (IM)POSSIBLE BODIES, een festival in 2020 over de versmelting van mens en machines. RE_NATURE werkt samen met o.a. Willem Twee, De Verkadefabriek, De Mengfabriek, Het Werkwarenhuis, Social Label, Niet Normaal INT, Oerol Festival, De Duurzame Week, Amsterdam Museum, EYE Filmmuseum, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Museumgoed, Garage Rotterdam, SPARK Makers Zone, De Conceptenbouwers, St. Joost School of Art & Design, De Bossche Vakschool, Willem I College, Huis ‘73, Studio Boot, Data Week NL en Gemeente Den Bosch.